Familieverhalen

Voor het uittekenen van verhalen gebruik ik een ‘verhalenpuzzel’. Dat werkt fantastisch, de kinderen luisteren naar een verhaal, en werken dit al tekenend uit waarmee ze zicht krijgen op de structuur van het verhaal. Met deze verhalenpuzzel in de hand vertellen ze elkaar de verhalen weer door.

Het mooie is dat er kinderen zijn die met zo’n verhalenpuzzel in de hand naar hun ouders en grootouders gaan, vragen gaan stellen, verhalen horen, deze uittekenen en weer met een nieuw verhaal op school komen. Dat levert heel bijzondere verhalen op. Niet alle kinderen doen dit uit zichzelf, en sommige kinderen hebben iets meer houvast nodig om op zoek te gaan naar de verhalen die ze in hun familie kunnen horen.

Reden om de verhalenpuzzel uit te werken tot een werkblad dat kinderen tot een envelopje kunnen vouwen. Met het envelopje in de hand kunnen kinderen thuis ‘verhalen ontvouwen’. En jawel, dit werkt heel goed! Oma gaat er zelfs bij staan!

Oma vertelt
Oma vertelt

Verhalen over de oorlog, over school, over busreizen, over vrienden en vriendinnen én over de hamvraag. Foto-albums worden erbij gepakt, en zo maken kinderen nader kennis met hun ouders, grootouders en andere mensen om hen heen. Kinderen horen daarmee verhalen die ze weer verder kunnen vertellen.

IMG_8389                     IMG_8388

Annette Benedictus
Verhalen Zaaien is aan het ontkiemen en wordt gevormd door Annette Benedictus. Zij geniet al een leven lang van verhalen en heeft ruim voldoende ervaring in onder andere het onderwijs om haar plannen en idealen op deskundige wijze te delen.